Een van mijn allerzwaarste Camino etappes.
18 mei 2025 - Viana do Castelo, Portugal
Na een goede nacht vertrok ik voor een best wel lange etappe, ruim 29 km. Uiteindelijk heb ik mijn dagrecord verbeterd. Heb vandaag 32 km gelopen. Maar daar kom ik later op terug.
Begon niet echt lekker. Had al gelijk veel last van 2 behoorlijke blaren. Had wel compeed om en om mijn kleine teen schapenwol gedaan. Heb vandaag misschien 400 meter langs de kust gelopen. Daarna was het feest al snel afgelopen. Wegen met ongelijke stenen. Niet echt lekker als je al 2 blaren heb gekregen van juist die steentjes. Was al gelijk behoorlijk warm. Bij mijn eerste stop na ongeveer 2 km was ik al helemaal nat van het zweet. Heb toen maar weer nieuwe schapenwol aangebracht. De start was dus niet echt geweldig terwijl je weet dat het een hele lange warme dag zou gaan worden.
Na een brug te hebben overgestoken zag ik Willie achter mij lopen. We hebben toen meerdere uren samen gelopen. Willie heeft wandelingen gedaan van 80 en ook van 100km op 1 dag! Een echte diesel.
Deze etappe is wel opgenomen in de map van de kustroute. Weinig kustroute vandaag. Dit was gewoon een etappe waar je moet proberen om je verstand op 0 te zetten en je blik op oneindig.
Er waren gelukkig ook stukken door het bos, maar dat was weer klauteren en klimmen. Grote stukken met stenen en met kuilen etc. Heb een oudere vrouw toen meerdere keren een hand gegeven zodat ze zonder problemen het pad kon vervolgen. Ze bedankte mij allerliefst. Willie en ik hebben een heel leuk cafeetje onderweg ontdekt. Daar hebben wij wat gedronken. Kregen nog een mooie stempel. Het was allemaal daar Bob Marley en Che Guevara. Ook nog een mooie sticker van Che in mijn pelgrimspaspoort.
Na een pauze moet je echt weer op gang komen. Je voelt dan echt dat je voeten en tenen heb. Ik heb toen afscheid van Willie genomen omdat ik mijn blaren moest behandelen. Na meerdere km alleen te hebben gelopen, zag ik Willie weer in het bos. Daar was een tentje met allerlei drankjes, fruit etc. Je mocht pakken wat je wilde en mocht zelf bepalen wat je donatie was.
Deze route was best heuvelachtig. Toch tot ruim 400 meter hoogte regelmatig moeten klimmen. Willie had een Auberge in een dorpje 6 km voor mij bestemming. Ik was echt jaloers op hem. We hebben toen toch maar samen nog een pilsje genomen. Daarna met muziek de laatste 6 km gelopen. Moest over een hele lange metalen brug lopen. Na even zoeken had ik mijn kamer gevonden. Wat was ik blij dat ik er was. Beetje opgefrist en daarna een heerlijke biertje gedronken, Heb later daar ook mijn avondeten genuttigd. Was een gekkenhuis hier. Vanavond wordt beslist wie er voetbal kampioen van Portugal zou worden. Tientallen auto's die luid toeterend door de stad reden.
Lig nu in mijn kamer mijn verslag te maken. Toen Maria mij vanmiddag belde zat ik een beetje in een dip. Ik realiseerde mij dat ik De Camino niet meer zo leuk vind als 13 jaar geleden. Misschien is het om dat ik het toen deed om na 10 jaar van pijn mezelf weer terug te vinden. Dat is nu zeker niet geval. Het kriebelde al jaren, van ik moet nog een Camino lopen. Dat doe ik dus nu. Weet nu wel dat dit dus mijn laatste Camino is.
Vind het slapen op grote slaapzalen waar om 21.00 uur je al een nachtbraker ben helemaal niet leuk. Deze personen zetten wel de wekker om 06.00 uur. Ik heb daar inmiddels geen zin meer in. Vind het leuk om straks met Maria een wandelroute van een aantal dagen te gaan doen in Nederland of wat verder, maar dan bij Vrienden op de fiets of B&B.
Hoef morgen er niet heel vroeg uit. Morgen loop ik ongeveer 19 km, altijd 13 km minder dan vandaag.
Nog even leuk om te vermelden. Willie de Belg waar ik gezellig gisteren mee heb gegeten en vandaag mee heb gelopen, is een kennis van Luc Brandt.
Je ziet dat de wereld soms klein is. Luc kwam ik 13 jaar geleden tegen tijdens mijn 1e Camino. Heb toen met hem en zijn vrouw gezellig zitten praten. Heb toen volgens mij nog een een bal gehakt gekregen. Heb deze mensen nooit meer gezien of gesproken, maar altijd contact via Facebook gehouden.
De wereld kan soms klein zijn. Welterusten, ik ben moe.

Straks ben je weer oud en vertrouwd thuis bij Maria en de kinderen en dan heb je weer mooie herrinneringen op gedaan.
Geniet er nog extra van!!
Heerlijk om je verhaal elke dag te lezen, zo "lopen" wij ook n btj mee.
Hopelijk heb je vandaag een goede dag, met mooie ontmoetingen, want daar doe je het voor.
Mjsschien de elfstedentocht lope. Met Maria, per dag een toute, je heb al een B and B in Hallum volledlg verzorgt.
Sterkte vandaag.
Sterkte
Fijn dat je regelmatig goed gezelschap tegenkomt. Gedeelde smart....
Succes met de bekende laatste loodjes! Je kunt het.
Echt vervelend, die blaren! Sterkte!