Eindelijk het begin van een kustroute

16 mei 2025 - Lavra, Portugal

Na een toch wel redelijke nacht in een niet leuk en gezellig hostel verliet ik om kwart voor 8 het pand.  Omdat de meesten heel laat gingen slapen had ik alle ruimte om in zo relatief kleine ruimte om mijn spullen te pak'ken en snel het pand te kunnen verlaten. Als het enigszins mogelijk is ga ik niet meer slapen in zo soort Auberge.  Aan de overkant van de straat een sandwich en een dubbele espresso gescoord.

Het was al heel druk in de stad. Veel mensen naar het werk en aan de andere kant de mensen die niet meer hoeven werken maar wel op tijd met hun rolkoffer op het vliegveld moeten zijn. Via mijn routeplanner kwam ik via hele kleine steile straatjes bij de rivier uit die na enkele km uitmondde in de zee. Op de weg naast waar ik liep was er een kop/staart aanrijding.  De hele ringweg stond vast. Er gingen zelfs mensen met de auto over de trambaan rijden. Het grote voordeel van langs de kust lopen is dat je niet langs een drukke verkeersweg loopt. Er zijn over grote afstanden lange looppaden  van houten planken gemaakt die direct langs de kust lopen.

Het plezier van geen verkeer en niet het ongemak van in het zachte zand te hoeven lopen.  Ik heb deze dag als heel plezierig ervaren. Soms heb je na meerdere weken lopen, kleine ongemakken. Mijn bilspier wil niet altijd wat ik wil en blaren kunnen soms te lang mee willen liften. Maar verder was het een heerlijke dag ook zeker qua weer. Heeft even geduurd maar de verwachtingen voor de komende dagen zijn echt goed. Heb me zelfs voor het eerst in ruim 2 weken moeten insmeren. Ik heb genoten van het zee uitzicht.

Had er vanavond met Ludger nog over. Ja we hebben weer samen heerlijk gegeten in het cafeetje/pension waar  ik verblijf. Veel mensen zijn vandaag begonnen om vanaf Porto naar Santiago te lopen helaas ook nu weer met kofferservice en met een broodtasje en waterflesje. Vind het meer commercieel geworden. Veel mensen, gelukkig  niet allemaal lopen je zo voorbij. Dat was bij mijn eerste Camino zeker anders.

Het is wat het is. Mijn eerste en enige stop had ik na 4 uur lopen. Mijn  lunch was in de ochtend gekochte sandwich, banaan en manderijn. Toch een redelijk gezonde lunch. Ik liep langs veel restaurants die om 12 uur stampvol zaten. Er stonden zelfs mensen in de rij. Als je ziet wat er op dat tijdstip gegeten wordt, dan mag je hopen dat 's avonds hooguit een schaaltje vla wordt gegeten.  Ondanks dat ik best veel calorieën verbrandt heb ik overdag weinig trek. Dat compenseer ik wel weer in de avond. Het motortje  moet wel brandstof krijgen.

Vroeg aan Sandra, de eigenaresse van het pension, of zij  tegen betaling mijn was kon doen. Dat was geen enkel probleem,  maar was wel gratis. Is hier gewoon super. Het eten was hier eenvoudig maar super lekker. Een toplokatie. Ga haar een super goede review geven.

Voorlopig was dit mijn laatste etentje met Ludger. Grappig dat je binnekorte tijd een goede band kan krijgen met iemand die je daarvoor nooit heb ontmoet. Hopelijk  kunnen we onze Camino afsluiten in Santiago  de Compostella.

Zijn na ons eten nog een rondje langs de kust gelopen. Zo mooi als je langzaam de zon ziet zakken.

Omdat het best wel druk is ben ik toch maar voor uitgaan boeken. Zo had ik een nacht gereserveerd in een hele grote camper met erop en alles aan. Leek me wel eens leuk om ook dat het ervaren, maar helaas werd het geannuleerd.

Als het zo doorgaat heb ik straks nog een extra vrije dag. Ik ga zo lekker slapen, was een heerlijke  maar ook best een intensieve dag. Morgen belooft het weer lekker  warm weer te worden. Welterusten Peter Roodenburg.

1. Paul en Marja:
    16 mei 2025
    Wat heerlijk om nu langs de kust te lopen. En door de foto's weer een goede indruk waar je nu wandelt. We wensen je een goede voortzetting van de camino!!
  2. !Adrie van Vliet:
    16 mei 2025
    Weer veel wandelplezier vandaag!
  3. Rob en Rita:
    16 mei 2025
    Nou, van dit stuk route zou ik zelf ook veel meer genieten. Heerlijk om zo aan zee te lopen. Over dat commerciële gesproken: ik las een tijdje terug dat het boek De Camino van Anya Niewierra een enorme boost heeft gegeven aan de Camino: ineens willen allerlei mensen deze route zelf lopen. Misschien zelfs ook zijn effect op de Portugese route. Geniet verder!
  4. Luc De Brandt - Reisduiveltje:
    16 mei 2025
    Geniet van de mooie kustlijn
  5. Ineke Voorn:
    16 mei 2025
    Een heerlijke wandeldag gewenst.
  6. Steven Fernandes:
    16 mei 2025
    Mooiste etappe van de Camino. geniet ervan!!
  7. Elly Zwagemaker:
    16 mei 2025
    Wat een prachtige foto's, je zou zo een stukje mee willen lopen.
    En leuke vehalen!
  8. Ed en Miranda van den Bulk:
    16 mei 2025
    Heerlijk Peter om zo langs de mooie kust te lopen en wat super dat er een soort van pad ligt over het zand. Loopt stuk makkelijker dan over mul zand. Blijf genieten, ook al is het nu drukker, van je mooie reis. Veel wandelplezier vandaag!
  9. Steven Fernandes:
    Geniet van het water
  10. Saskia van 't Wout:
    16 mei 2025
    Dat klinkt op alle punten goed Pup! En inmiddels al een flink eind op weg. Nog een mooie voortzetting!
  11. Luc Boon:
    16 mei 2025
    Beste Peter, dat is een tocht met ontberingen. Ik hoop dat jij vanavond kunt uitrusten in een goed hotel.