Dit was een hele zware klim etappe.

30 april 2025 - Asseiceira, Portugal

Hallo allemaal. Vandaag ons verslag van Azinhaga naar Asseiceira, ongeveer 21 km.  Na ons ontbijt zijn we gaan wandelen voor het eerst in onze regenoutfit.  Het heeft afgelopen nacht behoorlijk geregend  en de verwachtingen voor deze dag waren ook niet echt rooskleurig. Het regende inderdaad maar het was ook regelmatig droog. We liepen via Golega naar het gehucht Sao Caetano.  We schrokken wel een beetje. Het betrof o.a een hele mooie lange laan met grote oude bomen, maar het was vergane glorie: aan beide zijden vervallen huizen, gebouwen en een soort kasteel. Voelde echt een beetje vreemd aan.

Tijdens onze wandeling zagen we een grote electriciteitsmast met daarin 11 ooievaarsnesten. Heel bijzonder te zien, zo'n ooievaarsflat.

Ook zagen we een  toch wel heel bijzondere vogel, de zwarte ibis.

Na ongeveer 12 km kwamen we in het plaatsje Atalaia aan. Omdat het niet zeker was of we in het plaatsje Asseiceira konden eten, hebben we in een cafeetje  koffie en een kleine pizza  besteld.  Hierna moesten we nog ongeveer 8 km lopen. We hadden wel gezien dat het behoorlijk op en neer zou gaan, maar toen het zover was, viel het erg tegen. De heuvels in de Eucalyptus bossen waren best steil, maar door de regen was het in een grote modderbaden veranderd. Binnen de kortste keren wogen onze schoenen een paar kg zwaarder door de zware kleverige klei. Met veel moeite en elkaar regelmatig helpend hebben we die heuvels bedwongen. Het was echt het allerzwaarste gedeelte tot nu toe. Eindelijk zagen we ons dorpje. In het eerste café  hebben we dit wel even gevierd.

Onze Auberge bleek een oude school te zijn. Via een telefoontje kregen wij een deurcode, zodat we naar binnen konden.

Was een heel verschil met ons onderkomen van gisteren, veel eenvoudiger, maar ook veel goedkoper. De prijs is €10,00 per persoon. Ziet er eenvoudig en schoon uit.  Er is alleen een  magnetron.  Ook bij de bakker hebben we broodjes gekocht want morgen 1 mei, zijn de winkels  hier in Portugal dicht. In het gebouw troffen we Thomas, een Duitser aan. Deze man is al 7 jaar met zijn hond aan het trekken door Europa. Hij schijnt ruim 13.000 km te hebben gelopen. Spreekt heel goed Engels.  Hebben een tijd met hem zitten praten, vooral Maria. Ik heb nog wat boodschappen gedaan en ben alvast met mijn reisverslag begonnen.

Dit is onze 8ste dag dat we lopen. De fysieke problemen die ik gisteren had, daar had ik vandaag nagenoeg geen last van, ondanks alle steile heuvels. Dat geeft de burger moed.

Tijdens deze camino is er een nieuwe traditie onstaan. Maria en ik vinden het nummer: Redbud Tree van Mark Knopfler allebei heel erg goed. 's Morgens, als we net lopen, luisteren we naar dat nummer via mijn telefoon.

Morgen nieuwe dag, nieuwe kansen. Groet Peter en Maria

1. Anneke Fraiture:
    30 april 2025
    Zoveel bewondering voor jullie! En zo bijzonder dat jullie dit samen doen. Bon courage en liefs uit France van Anneke
  2. Ed en Miranda van den Bulk:
    30 april 2025
    Geweldig om zo'n tocht samen te maken en elkaar te helpen bij moeilijke omstandigheden. Wordt de band nog sterker!
  3. !Adrie van Vliet:
    30 april 2025
    Nou, knap hoor! Doe het jullie niet na!
  4. Paul en Marja:
    30 april 2025
    Wat zijn jullie grote doorzetters!!! Alvast veel succes voor morgen!!
  5. Ineke Voorn:
    30 april 2025
    Wat een kanjers zijn jullie, respect . Fijn Pup dat het lichamelijk weer beter lijkt te gaan. Maria ik heb bewondering voor je! Ik hoop dat de bedden een beetje behoorlijk liggen vannacht. Fijne wandeldag morgen!
  6. Ad:
    30 april 2025
    Jammer dat het mooie weer weg is, maar gelukkig houden jullie de moed erin! Succes morgen
  7. Steven Fernandes:
    1 mei 2025
    Gaat lekker met jullie. Je hebt altijd zware en minder zware etappes. Elke dag weer ff iets anders blijft het leuk.
  8. Jacoline:
    1 mei 2025
    Ik heb grote bewondering voor jullie! Het is echt een hele belevenis en elke dag anders.
    Succes voor morgen.
    Lieve groet
  9. Gerda Stougie:
    1 mei 2025
    Dat hebben jullie toch maar mooi weer gedaan! Ook deze dag weer een goede wandeldag gewenst.
  10. Marja en Jan:
    1 mei 2025
    Super! Regen, stijl en modder. Misschien ook wel fijn om mee te maken?💪
  11. Elly Zwagemaker:
    1 mei 2025
    Dit is echt samen "For better and for worse". Gelukkig werken de spieren weer mee, hopelijk nu het weer ook.
    Kwam slecht uit dat jullie juist deze etappe met al die klei en hoogteverschillen regen troffen. Maar jullie zijn helden!
    Mooi nummer trouwens!
  12. Monique:
    1 mei 2025
    Hoi Peter & Maria.Hoe mooi is dat, als je uit je comfort zone stapt. Jullie zijn nu al moedige pelgrimsgangers en er is in een week al zoveel gepasseerd, dit is echt een avontuur .
    Het is zo leuk om dit reisverslag te volgen en de mooie plaatjes van Portugal te zien. Zeer veel dank!
  13. Corrie van der Heiden:
    1 mei 2025
    Bijzonder zoals jullie deze dag weer volbracht hebben en erg leuk om de foto's te zien, zo kan je je nog beter inleven hoe jullie tocht verloopt!
    Fijne wandeling morgen!
  14. Karien: